by

4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ταξίδεψε με τα μέλη και τους φίλους του στην Βόρεια Μακεδονία.

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4ήμερη εκδρομή του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης στην Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια, Οχρίδα και Μοναστήρι) από τις 24 ως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί του Σαββάτου αναχώρησαν από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης τα μέλη και οι φίλοι του μουσείου. Η πρώτη επίσκεψη ήταν σε έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, την αρχαία πόλη Στόβοι (STOBI). Οι Στόβοι ήταν αρχαία πόλη της Παιονίας, που στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και αργότερα έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας. Η πόλη κτίστηκε στο σημείο όπου ο ποταμός Εριγώνας ενώνεται με τον Αξιό, κάτι που της προσέδωσε μεγάλη εμπορική και στρατηγική σημασία.  Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος σε οινοποιείο της περιοχής (Stobi Winery) και άφιξη στην πρωτεύουσα.

   Την επόμενη μέρα, η ξενάγηση ξεκίνησε με τον σιδηροδρομικό σταθμό - μουσείο της πόλης, το σπίτι της μητέρας Τερέζας, την κεντρική πλατεία, την πέτρινη γέφυρα του Βαρδάρη 15 αι., την νεώτερη γέφυρα (Art Bridge), τα τουρκικά λουτρά Daud Pasa Baths που σε παλαιότερες εποχές ήταν τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, σήμερα στεγάζουν την γκαλερί «City Art Gallery» και την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στη συνέχεια γνώρισαν την παλιά πόλη και συνάντησαν την εκκλησία της Αγίας Αναλήψεως του Σωτήρος (Ηoly Savior church),  το τζαμί του Μουσταφά Πασά, το φρούριο και επισκέφτηκαν το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος  στην παλιά πόλη με το παζάρι (old bazaar), το χάνι (Κapan Ηan), τα δημόσια λουτρά, τον πύργο του ρολογιού και την μποέμικη συνοικία της πόλης (Debar Maalo), συνέχισαν για την Οχρίδα, όπου έφτασαν αργά το απόγευμα.

   Την Δευτέρα, η περιήγηση ξεκίνησε από το Μοναστήρι του Όσιου Ναούμ. Στο χώρο της μονής είναι θαμμένος ο Όσιος Ναούμ, που ίδρυσε την μονή το 905 μ.Χ. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Οθωμανούς στο 15 αι. και ξαναχτίστηκε μετά το 16 αι. Το σημερινό μοναστήρι έχει αγιογραφίες από τον 16 αι. Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Οχρίδας. Στη συνέχεια συνάντησαν  το μουσείο - Οικεία των Ρόμπεφ, το εργαστήριο χαρτιού (National workshop for handmade paper), την εκκλησία της Αγίας Σοφίας και το αρχαίο θέατρο (ελληνορωμαϊκό 200 π.Χ.). Στην τοποθεσία  Plaoshnik επισκέφτηκαν   το φρούριο του Σαμουήλ (Βασιλική 5ου αι., μοναστήρι Αγίου Κλημέντιου και Αγίου Παντελεήμονα) και το πρώτο σλαβικό πανεπιστήμιο.  Επόμενη στάση το απόγευμα, στην πόλη Στρούγκα όπου βρίσκεται το ποτάμι Μαύρος Δρίνος  που δημιουργείται από την λίμνη Οχρίδα και χύνεται στην Αδριατική θάλασσα στην Αλβανία.

  Την τελευταία μέρα τα μέλη της εκδρομής πήραν μέρος στην προαιρετική κρουαζιέρα στη λίμνη της Οχρίδας,  όπου αντίκρισαν, τις παλιές φυλακές , την γέφυρα των ερωτευμένων, την  περιοχή Κανέο (γειτονιά των ψαράδων), την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την έπαυλη του Τίτου, την  περιοχή του Αγ. Στεφάνου και όλες της ακτές από την πλευρά της Οχρίδας. Τελευταία στάση η πόλη Μοναστήρι (Bitola), η αρχαία Βυζαντινή Ηράκλεια με επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου 1830 μ.Χ. , τον πύργο του ρολογιού 17° αι, το Γενί τζαμί 1552 μ.Χ., το Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ , την κατοικία των αδελφών Ιωάννη και Μιλτιάδη Μανάκη και βόλτα στο γνωστό πεζόδρομο Σιρόκ (Shirok sokak street).

Αργά το βράδυ της Τρίτης τα μέλη και οι φίλοι του μουσείου επέστρεψαν στην πόλη μας με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ιδιαίτερο ταξίδι στην Βόρεια Μακεδονία, που οργάνωσε το Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο «Λέων».