by

3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδρομή που διοργάνωσε το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στην Ίμβρο στις 27-28-29 Ιουνίου 2014.

Τα μέλη και οι φίλοι του Μουσείου που συμμετείχαν ήταν περίπου 80 γεμίζοντας δύο μεγάλα λεωφορεία.
Η αναχώρηση για την εκδρομή έγινε την Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 7 το πρωί με τους συμμετέχοντες να συγκεντρώνονται έξω από το Μουσείο και να αναχωρούν για την Ίμβρο. Μετά από το imvrospatriarxiσύντομο ταξίδι φτάσαμε στο νησί και κατευθυνθήκαμε στην πρωτεύουσα του νησιού την Παναγιά. Το όνομά της δόθηκε από το εκκλησάκι της Παναγιάς της Ταξιδιανής, η σημερινή κεντρική πλατεία της συγκεντρώνει την εμπορική κίνηση και τις στρατιωτικές, διοικητικές και θρησκευτικές αρχές του νησιού.

Λίγο πιο πέρα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, βρίσκονται τα Αγρίδια σκαρφαλωμένα στη ραχοκοκαλιά των ορεινών imvrosekklisiaόγκων που διασχίζουν το νησί. Από τα παλιότερα χωριά της Ίμβρου είναι το χωριό Άγιοι Θεόδωροι που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στα 500 μέτρα νοτιοανατολικά του και είναι η πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου και του σπουδαίου φωτογράφου Σπύρου Μελετζή. Πνιγμένο στο πράσινο και χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Καστρί. Από εκεί αγναντεύει κανείς τη θρυλική βουνοκορφή Αρασιά, αγαπημένο προορισμό του φωτογράφου Σπύρου Μελετζή. Έπειτα, επισκεφτήκαμε το Γλυκύ το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του βουνού Άγιος Αθανάσιος και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του χωριού με την ωραιότερη θέα και καταλήξαμε στο λιμανάκι του Κάστρου για φαγητό.imvrosellinikosxoleioΤη δεύτερη ημέρα η περιήγηση ξεκίνησε από το Σχοινούδι, ένα χωριό το οποίο γνώρισε σημαντική οικονομική άνθηση. Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στο νησί και στα νέα χωριά των εποίκων Ugurlu, Sirinkoy, Eselek και καταλήξαμε στην παραλία Μακρύς Γιαλός για μπάνιο. Το βράδυ διοργανώθηκε γλέντι στο Σχοινούδι με παραδοσιακή ζωντανή μουσική στο κτήμα του κυρίου Νίκου Δολδούρη, ο οποίος με το έργο του βοηθά στη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας στο νησί και στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου.
imvrosmousikoiΤην τρίτη ημέρα της εκδρομής επισκεφτήκαμε το πρωί την μητρόπολη του νησιού και ανεβήκαμε στο Κάστρο που απέχει 4 χιλιόμετρα από την Παναγιά. Το όνομά του το πήρε από το βυζαντινό κάστρο που δέσποζε στην κορυφή του λοφίσκου όπου εκτείνεται ο οικισμός. Στη συνέχεια απολαύσαμε τον καφέ μας στο ξενοδοχείο του συγγραφέα Αλέξανδρου Μασσαβέτα. Η τρίτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μπάνιο στην παραλία Κέφαλος και αναχώρηση το απόγευμα από το νησί.