by

Αίνος και Σαμοθράκη: Από τον Αγώνα του ΄21 στη δημιουργία και ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης

 Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 οργανώνει ημερίδα, στις 7 Μαίου του 2023, η οποία αφορά δύο από τους πλέον σημαντικούς πληθυσμιακούς πυρήνες της Αλεξανδρούπολης, την Αίνο και τη Σαμοθράκη, τη μακραίωνη ιστορία τους, τη συμβολή τους στην εξέγερση αλλά και την κοινωνική, δημογραφική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης η οποία δημιουργήθηκε λίγες δεκαετίες αργότερα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_-_ΗΜΕΡΙΔΑ.jpg ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_2_-_ΗΜΕΡΙΔΑ.jpg

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.

σας καλούν στην ετήσια εκδήλωση-κοπή βασιλόπιτας

το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 8:00 μ.μ.

στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση

του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης

για την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του στην πόλη

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την χορωδία του μουσείου,

το μουσικό σχήμα ID Thumb Accent με ρυθμούς jazz-swing

και Dj με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα

Η τιμή συμμετοχής είναι 22 € και περιλαμβάνει δείπνο σε μπουφέ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΩΝ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 Το Θρακικό Κέντρο - Εταιρεία Θρακικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του επετειακού νεοεκδοθέντος τόμου των Θρακικών (σειρά δεύτερη, τόμος δέκατος όγδοος), που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Τα Θρακικά αποτελούν το αρχαιότερο επιστημονικό σύγγραμμα που αφορά στη Θράκη και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από την Εταιρεία προς ενίσχυση των Ελληνικών Σπουδών, στο Παρίσι.

   Για την έκδοση και το έργο του Θρακικού Κέντρου θα μιλήσουν ο πρόεδρός του, Νικόλαος Μαργαζόγλου, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Ζαφειρακίδης και ο επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης, κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Τρικούπης.

   Στον τόμο εμπεριέχονται οι ενδιαφέρουσες μελέτες της Σοφίας Ακριβοπούλου, αρχαιολόγου, προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, της Νάγιας Δαλακούρα, αρχαιολόγου, μουσειολόγου και μουσειοπαιδαγωγού, του Διαμαντή Τριαντάφυλλου, ιστορικού, αρχαιολόγου και επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων Ροδόπης, του π. Κωνσταντίνου Κωστάκη, Πρωτοπρεσβύτερου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως, Επ. Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας Πανεπιστημίου "Νεάπολις" Πάφου, του Θεόδωρου Κυρκούδη, προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, συγγραφέα και υποψήφιου διδάκτορα του ίδιου Τμήματος, της Χρύσας Κουλιάκη, ιστορικού, συγγραφέως και υποψήφιας διδάκτορος του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και άλλων επιστημόνων και ειδικών μελετητών.

   Ο τόμος συνοδεύεται από έναν ψηφιακό δίσκο που περιέχει 45 παραδοσιακούς χορούς της ευρύτερης Θράκης, τεκμήρια μιας συνεχούς παράδοσης και παρουσίας του ελληνισμού στον θρακικό χώρο. Ο δίσκος αυτός είναι προσφορά του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και συνοδεύει το άρθρο του επιμελητή του, μουσικολόγου, Γεωργίου Κωνστάντζου, όπου δημοσιεύονται για πρώτη φορά τα μουσικά κείμενα των χορών. Οι χοροί ερμηνεύονται από αυθεντικά τοπικά παραδοσιακά όργανα και είναι ταξινομημένοι σε ενότητες (σουίτες), οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως μουσική συνοδεία για χορευτικά συγκροτήματα.

   Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως, του Βουλευτή Έβρου, Αναστάσιου Δημοσχάκη και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, καθώς και με την υποστήριξη των εκδόσεων Ευρασία και του εκδότη, Φαίδωνα Κυδωνιάτη.

 

ΑΦΙΣΑ_-_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_ΘΡΑΚΙΚΑ.png

Επετειακή συναυλία χορωδιών "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ" Τερψιχόρης Παπαστεφάνου

 

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και η πολυφωνική του χορωδία σας προσκαλούν στην επετειακή συναυλία χορωδιών το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο, που συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μουσείου για τα 100 χρόνια ελεύθερης Αλεξανδρούπολης και τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου σε ποίηση Πάνου Παναγιωτούνη και Νικηφόρου Βρεττάκου.

Συμμετέχουν η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και η χορωδία του καλλίτεχνου Μορφωτικού συλλόγου Νέας Ραιδεστού «ΒΙΣΑΝΘΗ».