by

Έκθεση των Ολυμπιακών Δαδών

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης παρουσίασαν στο κοινό της πόλης μας την έκθεση των Ολυμπιακών Δαδών.
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 10 Απριλίου 2013

Η έκθεση ανήκει στη συλλογή του κυρίου Αθανασίου Κριτσινέλη και αφορά στις λαμπαδηδρομίες των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από τη γένεσή τους το 1936 στο Βερολίνο έως και το 2012 στο Λονδίνο. dades1
Ο κ. Κριτσινέλης είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το 1972 προσλήφθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως Γενικός Επιβλέπων των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και στη συνέχεια ως Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας αυτής μέχρι το 2001, οπότε και προσλήφθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ως Διευθυντής – Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, μέχρι πέρατος των Αγώνων. Το 1976 μετείχε για πρώτη φορά στις διαδικασίες αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και έκτοτε μέχρι και το 1996 είχε οριστεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως συντονιστής της Αφής και Λαμπαδηδρομίας των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτή η παράλληλη ενασχόλησή του με τη Λαμπαδηδρομία του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει τις Ολυμπιακές δάδες, που αποτελούν πλέον τη μοναδική ιδιωτική συλλογή σε παγκόσμιο επίπεδο.

dades dades2

dades3 dades4