by

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η διοργάνωση ξεχωριστών εκθέσεων Ιστορικού και Πολιτιστικού περιεχομένου αποτελεί βασικότατο μέλημα των διοικήσεων του συλλόγου. Από την λειτουργία του μουσείου μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί και φιλοξενηθεί πολλές εκθέσεις. 

Έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή «Από τον Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση»

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής και τη στήριξη του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας από την συλλογή του Δημήτρη Α. Μαυρίδη, Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με τίτλο «Από τον Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, με θέμα «Προσφυγικά κειμήλια στη Θράκη. Η διατήρηση της μνήμης και η ανανέωση της εκκλησιαστικής τέχνης στην Ελλάδα», ο Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, με θέμα «Θράκης Οδύσσεια. Από την άλωση στον ακρωτηριασμό και την κάθαρση» και ο Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα «Προσφυγικές εκκλησίες στη Θράκη. Στοιχεία για την αναγέννηση της λατρευτικής ζωής».

Η εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα που συνετέλεσαν στην προσφυγιά των πατέρων μας και την απώλεια των πατρογονικών μας εστιών. Ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαίο να παραδειγματιστούμε από το ιδιαίτερο ήθος και τον πολιτισμό που μετέφεραν από τις πατρίδες τους, στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα μας.

 

Ντορίνα Μάλλιου - ΤΟ ΑΧΡΟΝΟ - TIMELESS

    Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ντορίνας Μάλλιου με τίτλο : « ΤΟ ΑΧΡΟΝΟ/ TIMELESS ». 

   «Το άχρονο, ως ατελές, προσεγγίζει την ατέρμονη φύση του Σύμπαντος. Το άπειρο ως έννοια  ασκούσε από πάντα, μία ιδιαίτερη γοητεία στον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό, η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τον χρόνο κατέληξε συμβατική και αναγκαία, σχεδόν διαστρεβλωτική, αλλά και μη συμβατή με την ίδια του τη φύση. Στην καλλιτεχνική πράξη, ωστόσο, ο χρόνος διαστέλλεται, πάλλεται σε αργούς, κοσμικούς ρυθμούς ως μία μεταφυσική εμπειρία που διατρέχει και ξεπερνά τα  συμβατά όρια της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που ο ίδιος ο δημιουργός υφαίνει ως προσωπική καταγραφή μίας εσωτερικής αλήθειας που επιθυμεί να διαμοιράσει στον κόσμο. Διασφαλίζει έτσι την ύπαρξή του και το νόημα αυτής..»

  Η Ντορίνα Μάλλιου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Ε΄ Εργαστήριο του τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. με καθηγητή τον Γ. Φωκά (1996-2001).  Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Στην όγδοη ατομική της έκθεση παρουσιάζει μία ενότητα έργων της πρόσφατης διετίας, κυρίως σχεδίων, αλλά και εγκαταστάσεων με κύριο υλικό μέσο, το βαμβακερό χαρτί.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου στις 19:30 και η διάρκεια της θα είναι μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Έκθεση καρτ-ποστάλ Ελευθέριου Τσινταράκη

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και η Μέριμνα Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελευθερίας της πόλης μας, συνδιοργανώνουν στον ισόγειο χώρο του μουσείου, έκθεση καρτ-ποστάλ από την συλλογή του Ελευθερίου Τσινταράκη με θέμα την Αλεξανδρούπολη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 20:00 και η διάρκεια της θα είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου.

 

«Οι ζωγράφοι της Αλεξανδρούπολης»

Έκθεση έργων των εικαστικών της πόλης μας

   Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει στον ισόγειο χώρο του την έκθεση «Οι ζωγράφοι της Αλεξανδρούπολης», όπου παρουσιάζονται διαχρονικά έργα των εικαστικών που γεννηθήκαν, έζησαν ή σύνδεσαν με κάποιο τρόπο την καλλιτεχνική τους διαδρομή με την πόλη μας και παρουσίασαν το έργο τους σε ατομικές η ομαδικές εκθέσεις.

Η έκθεση, ένα πολιτιστικό γεγονός ιδιαίτερης άξιας που για πρώτη φορά επιχειρείται στην πόλη μας, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που σχεδίασε το Ιστορικό Μουσείο για την επέτειο των 100 χρονών από την ενσωμάτωση της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης στην ελληνική επικράτεια και αναβληθήκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.