ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η διοργάνωση ξεχωριστών εκθέσεων Ιστορικού και Πολιτιστικού περιεχομένου αποτελεί βασικότατο μέλημα των διοικήσεων του συλλόγου. Από την λειτουργία του μουσείου μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί και φιλοξενηθεί πολλές εκθέσεις.
BioMuse | Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων
Πώς ζούσε πριν από 11,000 χρόνια στην Αστυπάλαια ένας κυνηγός-τροφοσυλλέκτης?
Τι έτρωγε ένας Λακεδαιμόνιος στην Σπάρτη της κλασσικής Εποχής?
Πώς έμοιαζε ένας πολεμιστής από την Θεσπρωτία τον 14ο αιώνα μ.Χ.?
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας καλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης BioMuse | Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος BIOMUSE: The genetic heritage of ancient Greece. Bringing digitalised biohistory to museums,
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, 20:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
ΕΚΘΕΣΗ «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!…
Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22
Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, παράλληλα με το διεθνές συνέδριο Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη, παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Η έκθεση είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στην Αθήνα, τη Δράμα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο τον Βόλο και τη Λευκωσία.
Βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· αλλά και η πρόσληψη από τις νεότερες γενιές.
Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;
Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 21 Οκτωβρίου 2023 - 17 Νοεμβρίου 2023
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τρίτη έως Σάββατο 10:30-14:30
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λ. Δημοκρατίας 335
Aλεξανδρούπολη, 68100
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 25510 28 926
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: https://foundation.parliament.gr/
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή «Από τον Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση»
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής και τη στήριξη του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας από την συλλογή του Δημήτρη Α. Μαυρίδη, Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με τίτλο «Από τον Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, με θέμα «Προσφυγικά κειμήλια στη Θράκη. Η διατήρηση της μνήμης και η ανανέωση της εκκλησιαστικής τέχνης στην Ελλάδα», ο Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, με θέμα «Θράκης Οδύσσεια. Από την άλωση στον ακρωτηριασμό και την κάθαρση» και ο Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα «Προσφυγικές εκκλησίες στη Θράκη. Στοιχεία για την αναγέννηση της λατρευτικής ζωής».
Η εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα που συνετέλεσαν στην προσφυγιά των πατέρων μας και την απώλεια των πατρογονικών μας εστιών. Ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαίο να παραδειγματιστούμε από το ιδιαίτερο ήθος και τον πολιτισμό που μετέφεραν από τις πατρίδες τους, στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα μας.
Ντορίνα Μάλλιου - ΤΟ ΑΧΡΟΝΟ - TIMELESS
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ντορίνας Μάλλιου με τίτλο : « ΤΟ ΑΧΡΟΝΟ/ TIMELESS ».
«Το άχρονο, ως ατελές, προσεγγίζει την ατέρμονη φύση του Σύμπαντος. Το άπειρο ως έννοια ασκούσε από πάντα, μία ιδιαίτερη γοητεία στον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό, η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τον χρόνο κατέληξε συμβατική και αναγκαία, σχεδόν διαστρεβλωτική, αλλά και μη συμβατή με την ίδια του τη φύση. Στην καλλιτεχνική πράξη, ωστόσο, ο χρόνος διαστέλλεται, πάλλεται σε αργούς, κοσμικούς ρυθμούς ως μία μεταφυσική εμπειρία που διατρέχει και ξεπερνά τα συμβατά όρια της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που ο ίδιος ο δημιουργός υφαίνει ως προσωπική καταγραφή μίας εσωτερικής αλήθειας που επιθυμεί να διαμοιράσει στον κόσμο. Διασφαλίζει έτσι την ύπαρξή του και το νόημα αυτής..»
Η Ντορίνα Μάλλιου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Ε΄ Εργαστήριο του τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. με καθηγητή τον Γ. Φωκά (1996-2001). Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Στην όγδοη ατομική της έκθεση παρουσιάζει μία ενότητα έργων της πρόσφατης διετίας, κυρίως σχεδίων, αλλά και εγκαταστάσεων με κύριο υλικό μέσο, το βαμβακερό χαρτί.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου στις 19:30 και η διάρκεια της θα είναι μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.