by

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Διημερίδα με θέμα: 

«Η Αρχαιολογική Έρευνα στη Θράκη»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών στη διημερίδα που διοργάνωσε το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 με θέμα: «Η Αρχαιολογική Έρευνα στη Θράκη».

Η διημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια του 5ου κύκλου ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο: «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού». Φέτος, ο 5ος κύκλος έχει θέμα την αρχαιολογία και την ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη διημερίδα παρακολούθησαν η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κα Γεωργία Νικολάου, ο αγιογράφος και ζωγράφος κ. Ιωάννης Μητράκας, ο δικηγόρος και συγγραφέας κ. Φοίβος Μάλαμας, ο καθηγητής Ιστορίας και κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος , ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Ντίνας, ο εκδότης της εφημερίδας «Η Γνώμη» κ. Ιωάννης Λασκαράκης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Η έναρξη της διημερίδας έγινε το απόγευμα της Παρασκευής από τον πρόεδρο του Ιστορικού Μουσείου κ. Νικόλαο Πινάτζη ο οποίος σημείωσε: «Ευχαριστώ τους αρχαιολόγους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση του Ιστορικού Μουσείου και στα πρόσωπά τους να ευχαριστήσω όλους τους αρχαιολόγους της χώρας μας που κρατούν ψηλά τον πήχη του επιστημονικού ήθους, της δεοντολογίας και της αίσθησης του καθήκοντος».


triantafyllosΠρώτος ομιλητής ήταν ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο: «Η λατρεία του Ήρωα Ιππέα στο χώρο της Θράκης» αναφέρθηκε στη λατρεία του Ήρωα Ιππέα που ήταν θεός σωτήριος, θεραπευτής και καταχθόνιος καθώς συμβόλιζε την αναγέννηση της φύσης αλλά συνδεόταν και με τον Κάτω Κόσμο. Η λατρεία του Ήρωα συνδέθηκε με τον Απόλλωνα, τον Ασκληπιό, τον Ρήσο και μεταγενέστερα με τον Άγιο Γεώργιο.

tsatsopoulou

Στη συνέχεια στο βήμα ακολούθησε η κα Πολυξένη Τσατσοπούλου, αρχαιολόγος της ΙΘ' ΕΠΚΑ με την ομιλία της: «Η αρχαία Ζώνη και η πολιτιστική της παρουσία». Η αρχαία Ζώνη εδώ και μισό αιώνα δίνει ευρήματα ως η σημαντικότερη αποικία της Σαμοθρακικής Περαίας. Τα ευρήματα των θρακικών επιγραφών που βρέθηκαν στο ναό του Απόλλωνα στη Ζώνη επιβεβαιώνουν την κοινή καταγωγή Ελλήνων και Θρακών. Επίσης, η κα Τσατσοπούλου αναφέρθηκε στο «στοίχημα» που κερδήθηκε για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προβολή της αρχαίας Ζώνης και των ευρημάτων της.

karadedosΗ πρώτη ημέρα της διημερίδας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου και τέως καθηγητή του ΑΠΘ κ. Γεωργίου Καραδέδου με τίτλο: «Από το ελληνικό θέατρο στη ρωμαϊκή αρένα μέσα από τα θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης (εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία, μηχανολογικός εξοπλισμός)». Ο κ. Καραδέδος αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική, στις λεπτομέρειες των πρώτων θεάτρων και στη μετεξέλιξή τους σε ρωμαϊκές αρένες. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξέλιξη, στην ακουστική, στη σκηνογραφία και στο μηχανολογικό εξοπλισμό, εστιάζοντας στο τέλος στα θέατρα της Μαρώνειας, της Θάσου και των Φιλίππων.

kallintzhΤη δεύτερη ημέρα της διημερίδας η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΛΑ' ΕΠΚΑ στην ομιλία της με τίτλο: «Αγροικίες και αγρότες στα αρχαία Άβδηρα» αναφέρθηκε στην αγροτική ζωή, στις ασχολίες και στις καλλιέργειες των κατοίκων της υπαίθρου και στον τρόπο εντοπισμού των κτισμάτων από την αρχαιολογική υπηρεσία. Ο εντοπισμός αυτός γίνεται κυρίως με επιφανειακές έρευνες , δεν έχει γίνει καμία αρχαιολογική ανασκαφή. Παρ' όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί είναι αρκετά καθώς έχουν βρεθεί 50 περίπου κτίσματα.

koutsoymanisΣτη συνέχεια ο κ. Ματθαίος Κουτσουμανής, αρχαιολόγος της ΙΘ' ΕΠΚΑ στην ομιλία του με τίτλο: «Πλωτινόπολη.. το κτίριο με τα ψηφιδωτά δάπεδα», παρουσίασε τα ευρήματα των πολύχρωμων ψηφιδωτών που ανακαλύφθηκαν στην Πλωτινόπολη. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, εύρημα της Πλωτινόπολης είναι ένα πηγάδι με εσωτερική διάμετρο 2,20 μ., κατασκευασμένο με λαξευτούς γωνιόλιθους, στο οποίο δεν έχει εντοπιστεί πυθμένας.

matsas

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του προϊσταμένου της ΙΘ' ΕΠΚΑ κ. Δημήτρη Μάτσα με τίτλο: «Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης». Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στους ναούς, στα Καβείρια μυστήρια, στη Νίκη της Σαμοθράκης, στο αρχαίο θέατρο και γενικότερα στα τελευταία ευρήματα από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης.

 

DIHMERIDA2

Μετά το πέρας των ομιλιών πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Ζώνης, κα Πολυξένη Τσατσοπούλου, όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία αλλά και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν από την πρόοδο των εργασιών που αφορούν και στην αρχαιολογική έρευνα αλλά και στην οργάνωση και σήμανση του χώρου. Ακόμη, η κα Τσατσοπούλου μας ενημέρωσε για την πορεία του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Εγνατία οδό και συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης σε κάποια τμήματά της που βρίσκονται στην περιοχή μας.