by

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Polyxeni Veleni emailΠολυξένη Αδάμ- Βελένη : "Μουσεία και κοινωνία: Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης"

 Η διάλεξη της κυρίας Βελένη με τίτλο : «Μουσεία και κοινωνία: Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου του Επιμελητηρίου Έβρου.

Η κυρία Βελένη αναφέρθηκε στις δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και στην εξέλιξή του από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα.


Θέμα διάλεξης: «Μουσεία και κοινωνία: Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης»

Η κυρία Βελένη αναφέρθηκε στην πολλαπλή δραστηριότητα που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε διάφορους τομείς που αφορούν όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις ηλικίες και τα επαγγέλματα. Μέσα από τη δράση αυτή το Μουσείο στοχεύει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό κατ' επανάληψη, προκειμένου να αποτελέσει ένα ζωτικό κοινωνικό πυρήνα μάθησης και ψυχαγωγίας.
Επιπλέον έγινε αναφορά στη δραστηριότητα του Μουσείου στο εξωτερικό με την κυρία Βελένη να είναι υπεύθυνη για τη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο. Ανέπτυξε, επίσης, την άποψή της για τα αρχαία έργα τέχνης που βρίσκονται στο εξωτερικό επισημαίνοντας το μεγάλο όφελος για την προβολή της χώρας μας. Θεωρεί τα έργα αυτά ως άξιους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Υπογράμμισε πως τα έργα των ξένων συλλογών είναι τυχαία αποκτήματα από παραδόσεις ή αγορές ενώ αυτά που εμείς εκθέτουμε προέρχονται από ανασκαφές. Έτσι μπορούμε να αναπλάσουμε στην έκθεση το περιβάλλον τους, να προτείνουμε μία διαδρομή σε έναν πολιτισμό, σε μία ολόκληρη εποχή και όχι να δείξουμε μεμονωμένα έργα τέχνης.
Πρότεινε τον περιορισμό των αρχαιολογικών ανασκαφών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό που έχει συσσωρευτεί στις αποθήκες των μουσείων και να γίνει η καταγραφή του.
Στο τέλος της ομιλίας η κυρία Βελένη αναφέρθηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα του Μετρό Θεσσαλονίκης και στην προσπάθεια των αρχαιολόγων να αλλάξει το επίπεδο εκσκαφής ώστε να μην καταστραφούν τα αρχαία.

Η Πολυξένη Αδάμ – Βελένη γεννήθηκε, σπούδασε και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος των Τμημάτων: 1) Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και 2) Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία (θέμα διδακτορικής διατριβής: Μακεδονικοί βωμοί των αυτοκρατορικών χρόνων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια). Έχει σπουδάσει, επίσης, υποκριτική τέχνη στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (έξι εξάμηνα) και θεωρία και πρακτική του θεάτρου στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Sorbonne III στο Παρίσι (ένα εξάμηνο). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και λίγα ιταλικά.
Εργάστηκε για επτά χρόνια στη ΙΖ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Έδεσσας και στη συνέχεια για δεκαεπτά χρόνια στην ΙΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνη για τις σωστικές ανασκαφές στην πόλη και το ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθύντρια στην ΚΖ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, την οποία οργάνωσε εξαρχής ως νεοσύστατη υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Από τον Απρίλιο του 2006 είναι διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Έχει ανασκάψει σε διάφορους τόπους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (στη Φιλυριά του Κιλκίς, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό Πέλλας, στη Μένδη Χαλκιδικής, στην Όσσα, στην Αρέθουσα, την Ασπροβάλτα και τα Βρασνά του νομού Θεσσαλονίκης). Ωστόσο, κύρια έργα της θεωρούνται: 1) η ανασκαφή της ελληνιστικής πόλης των Πετρών Φλώρινας, 2) η ανασκαφή στην Απολλωνία και 3) η ανασκαφή, ανάδειξη και διαμόρφωση της Αγοράς των αυτοκρατορικών χρόνων στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ογδόντα συμμετοχές, με ανακοίνωση, σε πανελλήνια και διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει περί τα εκατόν τριάντα άρθρα και μελέτες καθώς και πέντε μονογραφίες. Συμμετείχε στην οργάνωση εννέα αρχαιολογικών εκθέσεων εξωτερικού και εσωτερικού. Συνεργάστηκε στην οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις Πέτρες Φλώρινας και την Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει περί τις τριάντα διαλέξεις για ευρύ αρχαιογνωστικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κολωνία, Παρίσι, Λονδίνο, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία). Δίδαξε σε σεμινάρια ξεναγών, στο ανοικτό πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο διατμηματικό μεταπτυχιακό της Πολυτεχνικής Σχολής Α. Π. Θ και στην Αρχαιολογική Σχολή του Λούβρου. Τον Νοέμβριο του 2005 δίδαξε σε προπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου του Πουατιέ της Γαλλίας και στο μεταπτυχιακό τμήμα της Ecole Pratique του πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Έχει διδάξει επίσης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και από το 2013 στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Γεώργιο Βελένη και έχει τρία παιδιά, τη Θέμιδα, τον Μιχαήλ και τον Κωνσταντίνο.