by

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ (ΔΙΑ)ΔΙΚΤΥΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
«Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό»

Για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή) (ICOM, 2018).


Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στο μουσείο για όλους και με την ομιλία του καθηγητή του Δ.Π.Θ. κ. Γεράσιμου Κέκκερη την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00. Η τεχνολογία και ιδιαίτερα οι εφαρμογές των υπολογιστών προσφέρουν νέες δυνατότητες στα μουσεία όσο αφορά την ψηφιακή διαχείριση των συλλογών τους, την ψηφιακή τεκμηρίωση των μουσειακών αντικειμένων, την ερμηνεία και παρουσίασή τους στο κοινό όσο και την ευρύτερη διασύνδεση του κοινού με αυτό. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) αποτελούν βασικό μέσο για την ικανοποίηση των αναγκών έρευνας, δημοσίων σχέσεων και ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. Η μουσειακή επικοινωνία, βασιζόμενη στο διαδίκτυο, προσφέρει νέες δυνατότητες προβολής των δραστηριοτήτων και προσέλκυσης επισκεπτών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο τρόπο της, αυτόν του «εικονικού» μουσείου ή «κυβερνομουσείου». Στην ομιλία παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι ΤΠΕ επηρεάζουν τη λειτουργία των μουσείων αλλά και το πώς με την χρήση της νέας τεχνολογίας, η μάθηση για το μουσειακό κοινό μετατρέπεται σταδιακά σε κάτι καινούριο, αλλάζοντας τελείως τους παλαιότερους τρόπους προσέγγισης.

 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή...

Ο Γεράσιμος Κέκκερης έχει πτυχίο Φυσικού Τμήματος (1977 - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Διδακτορικό από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1990) στη γνωστική περιοχή των Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και μεταπτυχιακή έρευνα στο Control Systems Center του Πανεπιστημίου UMIST, Manchester, Αγγλίας (1987). Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ μέχρι το 2000 με αντικείμενο πολυμεσικές εφαρμογές σε μουσεία. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και παράλληλα διδάσκει στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση, ασφαλή χρήση Διαδικτύου, εφαρμογές πολυμέσων στην Αισθητική Αγωγή, Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης, από Απόσταση Εκπαίδευση, χρήση των ΤΠΕ από ευαίσθητες ομάδες γυναικών, Μουσεία και ΤΠΕ.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

Συνεχίζεται ο 9ος κύκλος ομιλιών και διαλέξεων του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με καλεσμένη την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας,
κ. Ευθυμίου Μαρία.

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σας προσκαλεί στην ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο «Θρησκευτικές παράμετροι της διαμόρφωσης προβληματισμών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και του Κομμουνισμού στους 18ο και 19ο αιώνα» την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 και ώρα 20:00. Η ομιλία εντάσσεται στον 9ο κύκλο ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο: «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού».

Περισσότερα...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κάλλια Παπαδάκη, "Δενδρίτες"

Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ για το 2017

Στα πλαίσια του 9ου κύκλου ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού» το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της βραβευμένης συγγραφέα Κάλλιας Παπαδάκη, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 20:00.

Περισσότερα...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09 ΜΑΪΟΥ 2014

Αγγελική Κοτταρίδη

"Αιγές: η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων"

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ολοκλήρωσε τον 5ο κύκλο ομιλιών και διαλέξεων την Παρασκευή 9 Μαΐου, με καλεσμένη την κυρία Αγγελική Κοτταρίδη, αρχαιολόγο και προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Περισσότερα...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Polyxeni Veleni emailΠολυξένη Αδάμ- Βελένη : "Μουσεία και κοινωνία: Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης"

 Η διάλεξη της κυρίας Βελένη με τίτλο : «Μουσεία και κοινωνία: Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου του Επιμελητηρίου Έβρου.

Περισσότερα...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Διημερίδα με θέμα: 

«Η Αρχαιολογική Έρευνα στη Θράκη»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών στη διημερίδα που διοργάνωσε το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 με θέμα: «Η Αρχαιολογική Έρευνα στη Θράκη».

Περισσότερα...