by

Εκπόνηση project στη Β/βάθμια εκπαίδευση

project

  Οι μαθητές του Λυκείου μπορούν να βρουν πληροφορίες στο Μουσείο για την εκπόνηση ενός project σε μία από τις θεματολογίες (τοπική ιστορία, οικονομία/εμπόριο, ιστορία εκπαίδευσης/ιστορία Τύπου, αρχιτεκτονική δημοσίων κτηρίων, πολιτική ιστορία, επαγγέλματα/άνθρωποι, πολιτικά γεγονότα, Σαρακατσάνοι της Θράκης κλπ) που υποστηρίζουν οι εκθέσεις του.

Περισσότερα...

Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο

weekends2 weekends1

 

«Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο»
Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά όλων των ηλικιών σε συνεργασία με επιστήμονες, καλλιτέχνες και φορείς της πόλης μας. 

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ MUSEOTEK
 
Το Ιστορικό Μουσείο ανακοινώνει την συνεργασία του με την Museotek, την πρώτη Ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα η οποία επιτρέπει την ζωντανή εξ’ αποστάσεως περιήγηση Ομάδων & Σχολείων σε Μουσεία και Χώρους Πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως περιορισμών, ενισχύοντας την ισότητα στην πρόσβαση στον Πολιτισμό.
Συμμετοχή με το πρόγραμμα "Πόσο μοναδικός είναι... ο εαυτός μου" , το οποίο αφορά στην κατανόηση της αξίας , της μοναδικότητας και της ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης κάθε παιδιού. Μέσα από μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων με έντονη χρήση θεατρικού στοιχείου και διερευνητικής δραματοποίησης , τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους και γνωρίζονται καλύτερα με τους συμμαθητές τους. Ανακαλύπτουν τα μοναδικά στοιχεία τους και κατανοούν πως όσο ίδιοι είμαστε φαινομενικά τόσο διαφορετικοί και τόσο σημαντικοί είμαστε στην πραγματικότητα.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2023-2024

 1

2

3

4

5

6

7

8

 

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής έχει διαμορφώσει και υλοποιεί ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μαθητική κοινότητα, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο, Κική Χριστοδούλου και την εκπαιδευτικό, Αναστασία-Ναταλία Βαφειάδη.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν με βάση τις δύο μόνιμες εκθέσεις του μουσείου και τα προγράμματα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιούνται στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου, ένα χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα και οργανωμένο με πολυμέσα ώστε να προκαλείται το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και να ενεργοποιούνται πολυτροπικά ποικίλες δεξιότητες των μαθητών. 

Για το σχολικό έτος 2023-2024 προτείνονται τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του νηπιαγωγείου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Ζωγραφίζοντας τις 4 εποχές, υπεύθυνη υλοποίησης Κική Χριστοδούλου

2. Τέχνες και Μαθηματικά, υπεύθυνη υλοποίησης Κική Χριστοδούλου

3. Ταξίδι –Σταθμός –Πόλη, υπεύθυνη υλοποίησης Κική Χριστοδούλου

4.Τα χέρια υφαίνουν, ιστορίες ζωντανεύουν: Το νήμα της Σαρακατσάνικης Κληρονομιάς , υπεύθυνη υλοποίησης Άρτεμις Παπαηλία

5. Πόσο μοναδικός είναι… ο εαυτός μου, υπεύθυνη υλοποίησης Άρτεμις Παπαηλία

6. Από τις ρίζες στο παρόν: Ψηφιδωτό ιστοριών της πόλης μου, υπεύθυνη υλοποίησης Άρτεμις Παπαηλία 

7. Ψίθυροι Ιστορίας: Συνομιλώντας με τα εκθέματα, υπεύθυνη υλοποίησης Άρτεμις Παπαηλία

8. Μουσική στο Μουσείο;, υπεύθυνη υλοποίησης Κική Χριστοδούλου

Τα προγράμματα θα υλοποιούνται μετά από συνεννόηση με τη γραμματεία του μουσείου στο τηλέφωνο 2551028926, από Τρίτη έως Παρασκευή με δυνατότητα ώρας έναρξης στις 10:30. 

Το κόστος του κάθε προγράμματος είναι 2€ ανά μαθητή και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων κατά προτίμηση 20 άτομα