by

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2013

Χάγκεν Φλάισερ : “Οι πόλεμοι της μνήμης συνεχίζονται”.

Ο Βʼ Παγκόσμιος Πόλεμος σφράγισε όλο το υπόλοιπο του 20ου αιώνα, διαμόρφωσε ταυτότητες και ιδεολογίες με άξονα τις αντιλήψεις και τις δοξασίες γιʼ αυτήν την κεντρική εμπειρία.

Η μνήμη του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου είναι επώδυνη και εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις. Η Δημόσια Ιστορία του πολέμου, μετάφραση του Public History, καλύπτει πολλά επίπεδα και μας αφηγείται το παρελθόν πολλές φορές ευστοχότερα από την ακαδημαϊκή ιστορία. Δημοσιογραφικές έρευνες, ταινίες, λογοτεχνικά βιβλία, μνημεία και επετειακές εκδηλώσεις, αποτελούν αναπαραστάσεις του παρελθόντος που κυριαρχούν στη ζωή μας και αφηγηματοποιούν το παρελθόν εισάγοντάς το στην καθημερινότητά μας.

flaiser2sΟ κ. Φλάισερ στην διάλεξή του ερμήνευσε πως η Δημόσια Ιστορία αναδεικνύει τη διαλογική σχέση μεταξύ παρόντος και παρελθόντος. Ταυτόχρονα ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους η ιστορία αναδύεται και επανερμηνεύεται μέσα από τους -συνεχιζόμενους- πολέμους για τη μνήμη του Βʼ Π.Π. , δίνοντας έμφαση στις μεταπολεμικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις υπό τη σκιά της κρίσης.