by

Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο

weekends2 weekends1

To Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης οργανώνει και φέτος, για τη σχολική χρονιά 2016-2017, εκπαιδευτικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στα πλαίσια του προγράμματος «Σαββατοκύριακα στο Μουσείο».
Οι προτεινόμενες δράσεις, που θα υλοποιούνται στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του μουσείου κάθε Παρασκευή απόγευμα και κάθε πρωί Σαββάτου στη διάρκεια όλου του σχολικού έτους (με εξαίρεση τις επίσημες αργίες), έχουν σχεδιαστεί από εξειδικευμένους συνεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης: παιδαγωγούς με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων, στις καινοτόμες δράσεις, στην Ιστορία και τέχνη, στην Φιλαναγνωσία, στα Εικαστικά, στο Θέατρο σε μουσειακό περιβάλλον. Παράλληλα, τα έμπειρα μέλη του ΣΕΑΘ για τέταρτη συνεχή χρονιά υλοποιούν ελκυστικά προγράμματα αστρονομίας στο μουσείο. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων ποικίλουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών, και αφορούν:

1. Αστρονομία
2. Διαδραστικές ανακαλύψεις
3. Εικαστικά
4. Θεατρική Αγωγή
5. Κυκλοφοριακή Αγωγή
6. Παιχνίδια στην πόλη
7. Φιλαναγνωσία

Το πρόγραμμα των δράσεων (ημέρες και ώρες υλοποίησης), το βασικό περιεχόμενό τους, η ηλιακή ομάδα των συμμετεχόντων και οι υπεύθυνοι σχεδιασμού των προγραμμάτων είναι αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων του μουσείου, αλλά και στην ιστοσελίδα του μουσείου (www.ismo.gr). Ο ανώτερος αριθμός παιδιών είναι τα 15 άτομα και το μηνιαίο κόστος συμμετοχής σε κάθε εργαστήριο είναι 15 ευρώ (με ειδική έκπτωση στα αδέρφια). Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στη γραμματεία του Μουσείου, στο τηλέφωνο 2551028926.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016

Παρασκευή 

Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Διαδραστικές ανακαλύψεις» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού θα υλοποιείται κάθε απόγευμα Παρασκευής από τις 17:00-20:30 στον χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό - με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ιστορία και Τέχνη - Ραπτοπούλου Όλγα. Οι μαθητές θα συμμετέχουν ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα σε τρεις κύκλους.

17:00 - 18:00 Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται σε μαθητές Α΄ και Β΄τάξης Δημοτικού.

18:15 - 19:15 O δεύτερος κύκλος απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄τάξης Δημοτικού.

19:30 - 20:30 O τρίτος απευθύνεται σε μαθητές Ε΄και Στ΄τάξης Δημοτικού.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, αλλά και πειράματα για παιδιά, οι μικροί φίλοι θα γνωρίσουν την ιστορία, τους ανθρώπους, τον τόπο, τον χρόνο, τη γοητεία των αριθμητών και των σχημάτων, σε ένα παιχνίδι ανακαλύψεων που δεν έχει μόνο στόχους, αλλά και... οράματα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ραπτοπούλου Όλγα

 Σάββατο

10:30 - 12:00: Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Ποδηλατώντας με ασφάλεια» σχεδιασμένο για μαθητές προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών) θα υλοποιείται κάθε Σάββατο στις 10:30-12:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό - με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα - Κοσμίδου Αντιγόνη. Μέσα από εικόνες, φωτογραφίες από το παρελθόν και από το παρόν της πόλης μας, μέσα από τις δύο ρόδες του ποδηλάτου, από τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, οι μικροί φίλοι θα γνωρίσουν την ιστορία του ποδηλάτου και την ομορφιά της βόλτας με ποδήλατο σε μια πόλη που αγαπά το ποδήλατο και το περιβάλλον.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κοσμίδου Αντιγόνη

12:15 - 13:30: Εκπαιδευτικό εργαστήρι του ΣΕΑΘ με τίτλο «Γνωρίζοντας το σύμπαν», για τέταρτη συνεχή χρονιά λαμβάνει χώρα με επιτυχία στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, σχεδιασμένο εκ νέου για μαθητές Δημοτικού. Θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου από τις 12:15-13:30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από τα μέλη του ΣΕΑΘ. Το σύμπαν, το μυστήριο, οι μύθοι, ο χρόνος, η ανακάλυψη, η γνώση θα συντροφεύσουν τα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό και απόλυτα βιωματικό.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: μέλη του ΣΕΑΘ

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017

Παρασκευή

17:00 - 20:30 Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ραπτοπούλου Όλγα

Σάββατο

10:30 - 12:00 Νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Εσύ..εγώ..όλοι μαζί» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου στις 10:30-12:00 στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό- με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Παιδαγωγική σε μουσειακό περιβάλλον- Μαρία-Έλλη Μπακλατζή. Το συγκεκριμένο εργαστήρι Φιλαναγνωσίας θίγει ορισμένα ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και είναι ιδιαίτερα καίρια ώστε τα παιδιά που θα ασχοληθούν με λογοτεχνικά κείμενα, να εξετάσουν το φαινόμενο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζονται όσοι ξεχωρίζουν από το σύνολο είτε για λόγους φυλετικούς είτε για λόγους υγείας. Τα παιδιά, με αυτόν τον τρόπο, εξοικειώνονται με το βιβλίο, συμφιλιώνονται με τη διαφορετικότητα και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες προφορικής έκφρασης, δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία-Έλλη Μπακλατζή

12:15 - 13:30 Nέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Διαβάζω και Δημιουργώ» σχεδιασμένο για μαθητές προσχολικής ηλικίας θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου στις 12:15-13:30 στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό Κουκουρίκου Θεοδώρα. Ένα λογοτεχνικό κείμενο, μία ιστορία, ήρωες, ρόλοι, εικόνες: μία πρόκληση των αισθήσεων σε ένα εργαστήριο που έχει στόχο την ψυχαγωγία, τη γνώση, την δημιουργική σκέψη, την εμπειρία. Μέσα από το παραμύθι τα παιδιά δημιουργούν, κατασκευάζουν, δραματοποιούν, αλλά και τα ίδια τα παραμύθια αποκτούν ζωή. Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να ζωγραφίσουν και να κατασκευάσουν τους ήρωες του βιβλίου, καθώς επίσης θα τους δοθεί η δυνατότητα να υποδυθούν, να μιμηθούν και να αισθανθούν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε παραμύθι θα πραγματοποιείται συζήτηση που θα αφορά το "μαγικό" μήνυμα του βιβλίου, ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα από τους μικρούς μας φίλους το διδακτικό μήνυμα της ιστορίας".

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κουκουρίκου Θεοδώρα

Μάρτιος 2017

Παρασκευή

17:00 - 20:30 Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού.

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Ραπτοπούλου Όλγα

Σάββατο

10:30 - 12:00 Νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Εξερευνώντας την πόλη του σιδηροδρόμου» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού (9-11 ετών) θα γίνεται κάθε Σάββατο στις 10.30-12.00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από τις ιστορικούς Δ.Π.Θ Αθανασία Κουρτελάκη και Μαρία Σύρρου. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στήνεται μέσα από περιπλανήσεις, ανακαλύψεις και περιπέτεια σε μια πόλη, στη πόλη του σιδηροδρόμου...

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Αθανασία Κουρτελάκη - Μαρία Σύρρου

12:15 - 13:30 Λογοτεχνία και δημιουργία, αφορά μαθητές προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών).

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κουκουρίκου Θεοδώρα

Απρίλιος 2017

Παρασκευή

17:00-20:30 Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ραπτοπούλου Όλγα 

Σάββατο

10.30-12.00 Παιχνίδι στους δρόμους της πόλης, αφορά μαθητές Δημοτικού.

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Αθανασία Κουρτελάκη-Μαρία Σύρρου

12:15 - 13:30 Νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Μουσειο-συγγραφείς της πόλης μας» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου από τις 12.15-13.30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό- με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην άτυπη εκπαίδευση - Νεκταρία Ακίδου. Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τίτλο «Οι μουσειο-συγγραφείς της πόλης μας», παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου και την ιστορία της πόλης συμμετέχοντας σε εμψυχωτικές δραστηριότητες, όπου με αφορμή παιδικά βιβλία και αφηγήσεις παραμυθιών, μπορούν να μεταμορφωθούν με μαγικό τρόπο σε μουσειο-συγγραφείς και να «μεταφερθούν» στην παλιά Αλεξανδρούπολη.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ακίδου Νεκταρία 

Μαίος 2017

Παρασκευή

17:00 - 20:30 Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ραπτοπούλου Όλγα 

Σάββατο

10:30 - 12:00 Νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι εικαστικών με τίτλο «Πειραματίζομαι με τις τέχνες» σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικού (9-11 ετών) θα γίνεται κάθε Σάββατο στις 10:30 - 12:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την εκπαιδευτικό-εικαστικό Μαρία Χατζηκυριάκου. Με αφορμή την τέχνη και τις τεχνικές της, τα χρώματα και τα σχήματα, τις αισθήσεις και την αισθητική, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη, όχι μόνο ως εικαστική δημιουργία, αλλά ως μία μορφή έκφρασης: η εικόνα, η ποίηση, η έμπνευση.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Χατζηκυριάκου Μαρία 

12:15 - 13:30 Το νέο δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο «Παίζουμε θέατρο;;, » με οδηγό τη φαντασία και την αγάπη για το θέατρο, θα γίνεται κάθε Σάββατο στις 12.15-13.30 από την Ιστορικό- Αρχαιολόγο, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων και Θεωρητικό Θεάτρου, Αγνή Λ. Καραγιάννη. Απευθύνεται σε παιδιά 9-11 ετών, που θα γίνουν συγγραφείς δημιουργώντας μόνα τους το σενάριο μιας ιστορίας, μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού στο χώρο του μουσείου, ένα χώρο όπου οι φωτογραφίες μιλούν, τα παλιά αντικείμενα έχουν να διηγηθούν κάτι μοναδικό...

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Καραγιάννη Αγνή


weekends